Kisebbségek

NYÍLT VÁLASZ EGY ÖVÖN ALULI ÜTÉSRE

2018. 01. 17.

Tőkés László EP-képviselőnek kedden Strasbourgban elhangzott napirend előtti felszólalása (amiről az este adtunk ki közleményt) elvtelen ellentámadásra késztette Maria Grapini román EP-képviselőt, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége az Európai Parlamentben nevű képviselőcsoport tagját, amelyre erdélyi képviselőnknek már nem nyílt lehetősége a plénumban reagálni, ezért Nyílt levélben volt kénytelen helyükre tenni a dolgokat.

 

 

NYÍLT LEVÉL

Maria Grapini

európai képviselő részére

Strasbourg

 

Tisztelt Grapini Képviselőnő!

Igazán sajnálom, hogy a tegnapi plenárison Ön konfrontálódott velem. Pedig a legjobb az lett volna, ha szolidaritásból Ön is elhatárolódik Mihai Tudose gyilkos fenyegetésétől.

Én az erdélyi és a temesvári tolerancia szellemében szóltam, amely kizárja, hogy valakit is a székely zászló kitűzése vagy az autonómiáról szóló román–magyar párbeszéd kezdeményezése miatt életveszélyesen megfenyegessenek. Tehát nincs miért „bocsánatot kérnem”.

Amúgy az Ön által felrótt budapesti inzultussal magam sem értek egyet. A magyarországi román nagykövetség intézményi feliratának a székely zászlóval való letakarása azonban távolról nem hasonlítható össze Románia miniszterelnökének (!) minősíthetetlen megnyilatkozásával. Ráadásul a cselekmény elkövetőihez semmi köze a magyar kormánynak, mint ahogyan egyetlen komoly romániai magyar párt vagy szervezet sem áll kapcsolatban velük. Székelyföld „függetlenségét” pedig végképp nincs miért emlegetnie, hiszen az autonómia képviselői Románia határainak és szuverenitásának a tiszteletben tartásával kívánják kivívni a magyar közösség jogait.

Annak reményében, hogy egy nyílt és becsületes román–magyar párbeszéd előbb-utóbb mégiscsak meg fog valósulni – tisztelettel küldöm az új esztendőre szóló jókívánságaimat:

Strasbourg, 2018. január 17.

Tőkés László