Hírek

NYILATKOZAT: Végre nem esik tilalom alá Kolozsvár magyar nevének használata Mátyás király szülővárosában

2017. 04. 11.

Örömmel üdvözlöm Emil Boc polgármester azon döntését, hogy elállva a meddő és értelmetlen pereskedés folytatásától, fölöslegesen hosszan tartó késlekedés nyomán ugyan, de végre eleget tesz a város magyarsága azon jogos követelésének, hogy kincses Kolozsvár neve magyarul is szerepeljen a helységnévtáblákon.

Ezen megbecsülésre méltó eredmény eléréséért ugyanakkor őszinte elismerésemet fejezem ki az ügyben következetes módon eljáró civil szervezeteknek, nem utolsó sorban pedig Fancsali Ernőnek, az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári elnökének, aki a városban érvényesülő nyelvi diszkrimináció megszüntetése tárgyában petícióval fordult az Európai Parlament illetékes bizottságához.

A kép teljessége céljából tudnivaló, hogy folyó év április 5-én Peter Jahr, az EP Petíciós Bizottságának (PETI) néppárti koordinátora kezdeményezésére Csáky Pál bizottsági alelnök, valamint Cristian Preda néppárti külügyi bizottsági koordinátor részvételével egyeztető megbeszélést tartottunk Strasbourgban a Lomnici Zoltán és Antal János által jegyzett, az elkobzott erdélyi egyházi ingatlanok ügyében benyújtott, valamint a Fancsali Ernő által beterjesztett petíciók tárgyában. Ez utóbbi dolgában arra a megegyezésre jutottunk, hogy a megoldás elősegítése érdekében a PETI elé terjesztjük a magyar nyelvű felirat kihelyezésére vonatkozó bírósági ítéletet, román képviselőtársunk pedig személyesen fog közbenjárni és érdeklődni Kolozsvár polgármesterénél.

Elégtétellel állapíthatom meg, hogy időközben a nevezett petíció okafogyottá vált, sőt – ráadásképpen – még a német felirat is a városnévtáblákra fog kerülni. A latin megnevezés ugyan se nem árt, se nem használ – viszont a törvényes előírások összefüggésében értelmezhetetlen.

A közelgő Kolozsvári Magyar Napok alkalmából méltó fejlemény és „ajándék” a magyar nyelvű városnévfelirat kihelyezése.

 

Brüsszel, 2017. április 11.

 

 Tőkés László

EP-képviselő,

az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke