Kisebbségpolitika

Kisebbségek a munkaerő-piacon

2007. 12. 03.

Az EB foglalkoztatásért és esélyegyenlőségért felelős biztosa, Vladimir Spidla által létrehozott, és Rita Süssmuth, a Bundestag korábbi elnöke által vezetett csoport két évig készítette tanulmányát, amely az etnikai kisebbségek munkaerő-piaci helyzetét elemzi, számba veszi az akadályokat és ajánlásokat fogalmaz meg mind a közszféra, mind a civiltársadalom számára. A dokumentum a kisebbségek munkaerő-piaci befogadásának legfőbb akadályai közé sorolja az elégtelen oktatást és képzést, a
hatékony tagállami integrációs politika hiányát, valamint a kisebbségekkel szemben megnyilvánuló diszkriminációt és előítéleteket. A jelentés az etnikai sokszínűség számos pozitív példáját sorolja fel az üzleti szektor és a közszféra területeiről egyaránt.

A tanulmányról rendezett szakmai konferencián Járóka Lívia, a Fidesz-MPSZ néppárti képviselőnője felhívta a figyelmet a nemzetközi szervezetek romákkal kapcsolatos korábbi dokumentumaira, így például az EP Romák helyzetéről szóló határozatára, a Roma Nők Helyzetéről szóló jelentésre, vagy az EBESZ Akciótervére, és kifejezte, hogy ezek a szakértői csoport tanulmányával együtt alapjául szolgálhatnak a romák befogadását célzó stratégiának. Járóka üdvözölte a Bizottság közösségi akciótervre vonatkozó kezdeményezését és hangsúlyozta, hogy a kialakítandó stratégiát következetesen végig kell vinni a közösségi jogalkotási folyamatokon, amelyhez szükséges, hogy az Európai Parlament, az Európai Bizottság és az Európai Tanács közösen, a civilszervezetekkel összefogva karolja fel a kezdeményezést.  A képviselőnő elmondta, hogy a romák befogadását célzó közösségi stratégia és összefogás fontos állomása lesz a 2008. február 14-én tartandó európai parlamenti meghallgatás az Európai Néppárt szervezésében, amelyen az érintett politikusok és civilszervezetek egyaránt részt vesznek.

A tanulmány Andrzej Mirga, az EBESZ emberi jogi főtánacsadója, valamint Jarmila Balážová roma újságírónő közreműködésével készült és kiemelten foglalkozik a romák helyzetével. A romákkal kapcsolatos ajánlások között szerepel a romagyerekek iskolai szegregációjának felszámolása és az oktatásukba való befektetés ösztönzése, továbbá a munkahelyi diszkrimináció elleni küzdelem. A jelentést megfogalmazó szakértői csoport ajánlásai között szerepel egy Roma Munkacsoport létrehozása is, amelynek feladata egy Közösségi cselekvési terv kidolgozása és megvalósítása, valamint a már létező politikák koordinálása lenne.