Emberi jogok

Eszmecsere az ujgúriai emberi jogokról

2018. 05. 15.

Május 15-én az Európai Parlament Emberi Jogi Bizottsága (DROI) a kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen érvényesülő emberi jogokról tartott eszmecserét. A Tőkés László erdélyi fideszes képviselő által kezdeményezett bizottsági napirendi programpont vendégei Sophie Richardson, a Human Rights Watch Kínáért felelős igazgatója, Dolkun Isa, az Ujgur Világkongresszus elnöke, és Ulrich Delius, a Society for Endangered Peoples szervezet igazgatója voltak. A szakértők a Hszi Csin-ping kínai kommunista elnök 2012-ben megtörtént hatalomra kerülése óta tapasztalt fejlemények tükrében értékelték a jelenlegi helyzetet az autonóm területen, ami egyre komolyabb aggályokra ad okot.

Az ország nemzetközi vállalásaival, sőt még saját alkotmányával is szemben az alapvető jogok helyzete Kínában egyre csak romlik – hangsúlyozták. A washingtoni székhelyű Human Rights Watch iroda közbenjárásával Tőkés EP-képviselő irodája a Tom Lantos Emberi Jogi Bizottság (Tom Lantos Human Rights Commission) társelnökeit egy támogató üzenet tolmácsolására kérte fel, tekintettel arra, hogy a transzatlanti kapcsolatokban, valamint az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa és az Európai Parlament együttműködésében az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság védelme egy alapvető közös érték és érdek, egyben célkitűzés is. A videóüzenetben James McGovern demokrata és Randy Hultgren republikánus társelnökök hangsúlyozták, hogy Kína egyre növekvő nemzetközi szerepére és befolyására való tekintettel az emberi jogok és a demokrácia védelmében az eddigieknél is határozottabban, közös erővel kell fellépnünk.

 

Felszólalás a DROI-albizottság ülésén

 

Hálás vagyok az albizottságunknak, amiért napirendre tűzte az emberi jogok kérdését Kína tekintetében, különös tekintettel a Hsziancsang-Ujgur autonóm régióra. A mai eszmecsere egy tavalyi hasonló eseményünk időszerű folyománya. Örülök, hogy újra üdvözölhetem Sophie Richardson asszonyt, és körünkben köszönthetem Dolunk Isát, a Ujgur Világkongresszus elnökét. Szakértelmét és odaadását nagyra értékeljük. Szeretnék köszönetet mondani a Tom Lantos Emberi Jogi Bizottságának a közreműködésért. Bízom benne, hogy ama közös célkitűzésünk, miszerint ma kiálljunk az elnyomottak védelmében, megfelelő alapot teremt a jövőbeni együttműködéshez.

Továbbra is aggodalommal figyeljük az emberi jogoknak Kínában tapasztalható hanyatlását. Elismerjük Kína növekvő regionális és globális befolyását, és bátorítjuk a folyamat békés folytatását. Egy dolog azonban világos: ez nem folytatódhat az emberi jogok és az emberi méltóság rovására.

Elméletileg a kínai vezetés azt állítja, hogy tiszteletben tartja ezeket az értékeket, és azokat még az Alkotmányban is rögzítette. A gyakorlatban azonban az erőszakos események sora egyre bővül. A kormány állandó erőfeszítései az ujgurok elhallgattatására etnikai identitásukat veszélyeztetik. Lassacskán elveszítik saját nyelvük használatának jogát és a vallásszabadságukat, amielkerülhetetlenül a teljes asszimilációhoz vezet. Magam is egy korábbi kommunista országból érkeztem, így attól tartok, ez a folyamat már elkezdődött. Félek, hogy gazdag kulturális örökségük és életük egy autoriter, brutális rendszer áldozatává válik.

A 12 és 65 év közötti lakosság DNS-mintáinak begyűjtését célzó ujgúriai kampány egy újabb kísérlet a már így is tömeges megfigyelés alatt élő lakosság ellenőrzésének kiterjesztésére. Ezreket küldtek eddig is „politikai oktatási központokba”. Továbbra is támogatást kell nyújtanunk az otthonukban üldözöttek számára, és segítenünk kell őket abban, hogy menedéket találjanak országainkban. Arra szólítjuk fel a kínai hatóságokat, hogy engedjék szabadon a fogvatartottakat, és tartsák tiszteletben saját alkotmányukat. Legyen ez a mai találkozó üzenete.

Köszönöm a figyelmet.

Brüsszel, 2018. május 15.

Tőkés László

EP-képviselő