Külpolitika

Az októberi EU-csúcstalálkozó migrációval kapcsolatos következtetéseinek európai parlamenti vitájáról

2018. 10. 24.

Az Európai Tanács és az Európai Bizottság hagyományos módon nyilatkozni szokott az Európai Parlament plénuma előtt az éppen lezajlott EU-csúcstalálkozók eredményei és következtetései tárgyában. Ennek megfelelően október 24-én Donald Tusk, a Tanács elnöke és Frans Timmermans, a Bizottság első alelnöke nyújtott tájékoztatást az október 17–18-i brüsszeli csúcsról, kiértékelve egyben a tanácskozás eredményeit. Ezt követően a parlamenti frakciók vezetői, illetve vezérszónokai, valamint a felszólaló képviselők fejtették ki véleményüket a találkozóról.

A brüsszeli tanácskozások központi témája kétségkívül a migráció kérdése volt. A legnagyobb politikai csoportok képviselői egyöntetűen elégedetlenségüket fejezték ki az ebben az ügyben mutatkozó egy helyben topogás, az állandósuló patthelyzet, illetve a tagországok vezetőinek tehetetlensége miatt. A baloldaliak és a liberálisok a Brüsszel által régóta erőltetett migránspárti intézkedések elfogadását igényelték és sürgették. Udo Bullmann szocialista frakcióvezető éles kirohanást intézett az osztrák EU-elnökség ellen, amely – úgymond – „blokkolja a migrációs csomag elfogadását”, és eleve biztosított migrációs útvonalak bevezetését sürgette.

Az előbbiekkel szemben viszont Tőkés László néppárti képviselő abbéli elégtételének adott hangot, hogy a csúcstalálkozó nem hozott elsietett döntéseket, és hogy a bevándorláspárti országoknak nem sikerült ráerőltetni akaratukat a migrációt ellenző tagországokra. Hozzászólásában részletesebben is kitért arra a „politikai háborúra”, mely a két fél között zajlik, éspedig azok között, akik erőltetik az illegális bevándorlók kvóták szerinti elosztását, valamint azok között, akik visszautasítják a kötelező elosztásukat; azok között, akik „menedzselni” és legalizálni akarják a törvénytelen bevándorlást, valamint azok között, akik megállítani akarják ezt az újkori népvándorlást; azok között, akik védelmezik a határokat, illetve Európát, és azok között, akik bevallatlanul is kinyitnák a határokat, kiszolgáltatva Európát a beözönlő „honfoglalóknak”. Az illegális migrációval szembehelyezkedő tábor ellenállásának megtörését szolgálja az az ideológiai hadviselés, amelyet – jogi köntösben – a központosító szándékú Brüsszel és a balliberálisok folytatnak Lengyelország és Magyarország, vagy Emmanuel Macron és szövetségesei Matteo Salvini Olaszországa ellen – mutatott rá erdélyi képviselőnk, aki egyúttal az osztrák elnökség, nevezetesen Sebstian Kurz „kötelező szolidaritásra” vonatkozó alternatív javaslatát is védelmébe vette. A küszöbön álló EP-választásokra nézve viszont kifejezte reményét, hogy azok áttörést fognak hozni az Unió migrációs politikájában, és azokból az Európai Néppárt is megerősödve fog kikerülni.

„Európa a nemzetek hazája, és nem olvasztótégely” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök október 23-i ünnepi beszédében. Felszólalása zárásaképpen Tőkés László sem mulasztotta el az 1956-os forradalomról való megemlékezést, melynek szellemében Magyarország most is kiáll szabadsága és függetlensége mellett.

Hozzászólás a 2018. október 17–18-i brüsszeli EU-csúcstalálkozó migrációval kapcsolatos következtetéseihez

A múlt heti brüsszeli uniós csúcstalálkozó központi témája kétségkívül a tovább tartó migrációs válság volt. Elégtétellel állapíthatjuk meg, hogy Brüsszel és a migránspárti országok nem voltak képesek ráerőltetni akaratukat a migrációt ellenző tagországokra. A tanácskozás résztvevői kénytelen-kelletlen megerősítették, hogy céljuk továbbra is az illegális bevándorlás megállítása.

Ezzel szemben az igazság az, hogy az Unióban továbbra is a bevándorlást pártoló és az azt ellenző erők, illetve országok harca folytatódik. Valóságos politikai háború zajlik azok között, akik az illegális migrációt megállítani és azok között, akik azt menedzselni és legalizálni akarják. Ideológiai hadviselést folytatnak a balliberálisok Magyarország és Lengyelország ellen, Guy Verhofstadt kimondottan Orbán Viktor, Emmanuel Macron és szövetségesei pedig Matteo Salvini Olaszországa ellen.

Mindazáltal az osztrák elnökség, illetve Sebastian Kurz „kötelező szolidaritásra” vonatkozó javaslata kedvező irányba mutat. A vita a soron következő – decemberi – csúcstalálkozón folytatódik, és remélhetőleg a jövő év májusi választások áttörést fognak hozni az Unió migrációspolitikájában.

Reméljük, hogy a megújuló és az európai választásokon megerősödő Európai Néppártnak döntő szerepe lesz a megoldás megtalálásában – a nemzetek Európájának és szuverenitásának, értékeinek, kultúrájának és identitásának a megvédelmezésében.

Magyarország mindenesetre az október 23-án kirobbant ’56-os forradalom szellemében áll ki szabadsága és függetlensége mellett!

 

Strasbourg, 2018. október 24.

Tőkés László

EP-képviselő