A Váradi Dalnokok kórusa Brüsszelben

2015. 09. 23.

Az Európai Parlament előtti Szolidaritás téren énekelt
a Váradi Dalnokok kórusa Brüsszelben

Tőkés LászlóEP-képviselő meghívására szeptember 21-én háromnapos látogatásra Brüsszelbe érkeztek a nagyváradi dalnokok. Erdélyi képviselőnk több mint fél évtizedes áldásos tevékenységük elismeréseként hívta meg a férfikórus tagjait az Európai Parlament székhelyére.
A parlament épületében, a hivatalos szeminárium keretében a magyar látogatócsoportok felelőse, Láng Péter tartott kedden szakavatott bemutatót az EP működéséről.
Tőkés László a meghívottak köszöntésekor kifejtette, hogy a dalnokok éppen azt képviselik a maguk sajátos módján, amit védelmezni kell Európa elidegenítésének körülményei között: önazonosságunkat, nemzeti értékeinket, kultúránkat, anyanyelvünket. Az EP migrációról szóló közvitáján a megszólalók túlnyomó többsége számára nem az volt a kérdés, hogy miként képviselhetjük Európa, az EU értékeit és érdekeit, hanem sokkal inkább a migránsok jogainak és érdekeinek a gondja foglalkoztatta őket. Ez önmagában még dicséretes is lenne, de Európa a saját választóinak szempontjából végletesen egyoldalú.
Gál Kinga fideszes néppárti képviselő az alapjogi bizottság üléséről jőve beszámolt a legforróbb kérdés, a menekültügy kapcsán felmerülő nagyon összetett vitákról. Mint mondta, „olyan ez az eset, mint azé a bizonyos állatorvosi lóé”. Az európai érdek- és értékellentétekre, valamint a Magyarországot ért méltatlan támadásokra vonatkozóan pedig kifejtette, egyre többen vannak azok, akik azt mondják, a konfliktus magyar kezelése nem kritikát, hanem pont ellenkezőleg, elismerést érdemelne.
Az énekkar ezután a parlament előtti, a lengyel Szolidaritás mozgalomról elnevezett téren találkozott Andrej Plenkovic horvát és Sandra Kalniete lettországi néppárti képviselőkkel. Utóbbi, országa egykori külügyminisztere és európai biztosa, meleg szavakkal köszönte meg a meghívást, különösképpen azért, mert nagyon tiszteli és harcostársának tartja Tőkés Lászlót, aki nemcsak Románia, de az egész Európa demokratizálásának egyik történelmi alakja. Elmondta, hogy Lettországban 1873 óta minden öt évben kórusfesztivált tartanak, a legutóbbi alkalommal több mint ötvenezren vettek ezen részt. „Jöjjenek önök is legközelebb, meghívom önöket hazámba, a soron következő kórustalálkozóra” – mondotta a képviselőnő. A balti országokban egyébként nagy hagyománya van a közösségi éneklésnek, nemhiába nevezték a szomszédos Észtországban „énekes forradalomnak” az 1989-as megmozdulásokat.
A Váradi Dalnokok ezután alkalmi koncertet adott, amelyet a téren összesereglettek élénk és lelkes érdeklődése kísért. A „nincs is a világon szebb a magyarnál” refrénű dal után a kórust köszöntő Plenkovic képviselő azt mondta, „önöket hallgatva nagyon sok hasonlóságot véltem felfedezni a nemzeti sajátosságaink között.” Hozzátette: „Tőkés László barátomat továbbra is támogatom, számíthat rám, köszönöm, hogy meghívott és önöket meghallgathattam.” Három hét múlva egyébként egy horvátországi kórus érkezik Brüsszelbe Andrej Plenkovic meghívására, aki a menekültügyre utalva annak a reményének adott hangot, hogy a belügyminiszterek, valamint az állam és kormányfők találkozója után remélhetőleg Európa közös választ tud majd adni a válságra úgy, hogy közben megmarad az európai szolidaritás.
A kórustagok a továbbiakban megtekintették az európai demokrácia történetét bemutató Parlamentáriumot, meglátogatták Bartók Béla brüsszeli szobrát, és a híres főtér, a Grand Place megtekintése után, a mai hazaindulás előtt az Atomium felkeresésére is jutott idő.