A Fidesz Külügyi Kabinetjének brüsszeli kihelyezett ülése

2016. 05. 03.

A vendéglátók részéről Gál Kinga EP-képviselő, az Európai Néppárt alelnöke köszöntötte a vendégeket, nevezetesen a Külügyi Bizottság, egyben pedig a külügyi kabinet elnökét, valamint Csenger Zsolt, Firtl Mátyás és Hollik István országgyűlési képviselőket, ET-küldötteket. Válaszbeszédében Németh Zsolt a létrejött rendhagyó találkozó jelentőségét méltatta, majd általános képet rajzolt a magyar politikai külképviselet nemzetközi fórumokon (EP, ET, NATO) végzett munkájáról, valamint az európai politikát foglalkoztató időszerű kérdésekről. A migrációs válság vonatkozásában rámutatott, hogy Magyarországot igaztalan módon vádolják a menekültek iránti szolidaritáshiánnyal, ez a kedvezőtlen beállítás pedig nagymértékben megnehezíti saját nemzeti érdekeink, illetve a kisebbségi jogok hatékony képviseletét.
  Erdélyi képviselőnk az autonómiatörekvések helyzetéről tartott előterjesztést, egy évtizeddel Magyarország uniós csatlakozása után. Szégyen, hogy Európa többszörösen nagyobb figyelmet fordít az idegen bevándorlókra, mint a számbelileg őket mintegy kétszeresen meghaladó, saját őshonos kisebbségeire – mondotta. Ezt követően nagy vonalakban bemutatta a külhoni magyarság autonómiájának megvalósítására irányuló európai parlamenti tevékenységüket, rendezvényeiket és próbálkozásaikat, kifejezésre juttatva azon jogos igényüket, hogy – általában – az EU intézményei, közelebbről pedig az Európai Néppárt fokozott figyelmet szenteljen kisebbségi önrendelkezési törekvéseinek. Nem utolsó sorban azt javasolta, hogy nemzeti érdekeink és határon túli magyar közösségein jogainak eredményesebb érvényesítése érdekében rendszeresítsék, illetve intézményesítsék az EP és az ET magyar képviselőcsoportjainak hasonló találkozóit és együttműködését.
  A tanácskozás megszakítva, Németh Zsolt és Szájer József EP-képviselő, a néppárti frakció alelnöke vezetésével egy Fidesz-küldöttség tett látogatást Manfred Weber német képviselőnél, az Európai Néppárt EP-frakciójának elnökének. A megbeszélés középpontjába a migráció és a terrorizmus kérdése állott. Az Európa-szerte terjedő szélsőségesség és populizmus vonatkozásában a Fidesz vezető külpolitikusa arra mutatott rá, hogy ebben a tekintetben – bármely felületes látszat ellenére – pártja és Orbán Viktor miniszterelnök politikája nem a problémát, hanem a megoldást jelenti. Az Európai Néppárt Európa-szerte azért veszít, mert nem vállalja identitását. A Fidesz viszont egy olyan jobboldalért, egy olyan néppárt mellett száll síkra, mely nyíltan és egyértelműen beszél, őszintén Európa-barát, nem pedig populista, és a felvetődő súlyos problémákra és kihívásokra valódi válaszokat ad – mondotta a magyar delegáció vezetője. Manfred Weber elismeréssel szólt arról, hogy az illegális bevándorlás ellenzése a Néppárt, hasonlóképpen a Fidesz „sikertörténete”, ugyanakkor viszont annak a véleményének adott hangot, hogy Európa gazdasági túlélése a globalizált világban más kultúrákra való nyitottság nélkül nem lehetséges.
  A maga rendjén Tőkés László a néppárti EP-frakció támogatását kérte a kisebbségi jogvédelem és a működő európai autonómia-modellek kiterjesztése érdekében. Fontosnak ítélte, hogy a mindenen eluralkodó migrációs kérdés ne árnyékolja be és ne szorítsa háttérbe a hagyományos nemzeti kisebbségek ügyét.
  A találkozót követően folytatódott a képviselői csoportok tanácskozása. Szájer József a Fidesz helyzetével foglalkozott a néppárti frakció keretében, Schöpflin György Nagy-Britannia kiválási törekvései összefüggésében vizsgálta az Európai Unió jövőjét, míg a délvidéki Deli Andor és a kárpátaljai Bocskor Andrea EP-képviselők saját országaik közösségeinek helyzetéről és lehetséges európai jövőjéről szóltak.