Értéket, eredményeket kérünk az európai polgárok pénzéért

Az Európai Parlament 2009. március 10-i plenáris ülésén nagy többséggel elfogadta Surján László jelentését a 2010. évi európai uniós költségvetés irányvonalairól. A 2010. évi költségvetési munkát az Európai Parlamentben Surján László irányítja. Először fordul elő, hogy egy "új" tagország képviselője vezeti a mintegy 120 milliárd euró nagyságú költségvetésről szóló parlamenti döntéshozatalt.

„Az Európai Parlament elvárja, hogy a 2010. évi költségvetés segítse a tagállamokat és a polgárokat a jelenlegi válság leküzdésében. Más szóval: csökkentse az európai polgárok aggodalmait és adja vissza hitüket abban, hogy lesz munkájuk és megélhetésük, békében és biztonságban élhetnek. Azokról az európai polgárokról van szó, akiknek a pénzét költjük, akiknek felelősséggel tartozunk.” – emelte ki a képviselő.

Az Európai Parlament, mint az egyetlen intézménye az Uniónak, amelyet a polgárok közvetlenül befolyásolhatnak, konkrét lépéseket vár az Európai Bizottságtól Európa energiafüggetlensége érdekében. Ezért fontos, – egyebek között – a Nabucco-projekt támogatása.

„Ha az Unió a 2010-es költségvetést is felhasználva eredményesen kezeli a globális válságot, akkor ezzel új célt és értelmet ad létének, és világossá válik az üzenet, hogy az európai összefogás olyan biztonságot jelent, amelyet egyedül egyetlen tagállam sem tud nyújtani polgárainak.” – hangsúlyozta Surján László.