Hír « Vissza a listához

Közmeghallgatás az emberjogvédőkről

2016. 02. 18.

2016. február 17-én az emberjogvédőkről tartott közmeghallgatást az Emberi Jogok Albizottsága (DROI). Andrea Rocca, a Front Line Defenders nemzetközi szervezet képviselője összefoglaló tájékoztatást nyújtott az emberjogvédők (human rights defenders) helyzetéről a világ országaiban. Nyilvántartásuk szerint 2015 folyamán 156 jogvédő esett áldozatul az erőszaknak, amelynek hátterében az esetek többségében az állami szervek állnak. Az emberi jogok védelmezőinek üldözésében Közel-Kelet, Ázsia, Észak-Afrika és Dél-Amerika egyes országai tűnnek ki, Oroszország és Kína pedig élen járnak ezen a téren.

Manuela Picq, Németországban élő jogi aktivista megrázó tanúságtétele a lesújtó ecuadori állapotokról szólt. Közülük származó élettársával együtt az őshonos indiánok jogaiért szálltak síkra – ennek következtében azonban folyamatos hatósági megtorlásnak voltak kitéve, és ő maga is csak erőteljes nemzetközi nyomásra szabadult a börtönből, és menekülhetett külföldre.
            Az Európai Unió kiemelt kötelességének tartja a nemegyszer életveszélyben forgó emberjogvédők oltalmazását. Az Európai Közösség tavaly új védelmi mechanizmust léptetett életbe támogatásuk és védelmezésük végett, és erre a célra, a 2016–2020-as időszakra 250 millió eurót különített el költségvetésében. Ezzel együtt a meghallgatás előadói és Elena Valenciano albizottsági elnök azt hangsúlyozták, hogy a pénzbeli segítségnél is fontosabb a politikai támogatás, amit az előző időkben az Európai Külügyi Szolgálat, az EU diplomáciai testülete igencsak elhanyagolt. A hozzászólók az emberjogvédők fokozott védelmére szólították fel az Unió intézményeit, és védelmük hatékonyabbá tételére nézve tettek konkrét javaslatokat.
            Tőkés László erdélyi képviselő saját tapasztalatait osztotta mega a részvevőkkel – a Ceauşescu-diktatúra idejéből. A jogvédők elszigetelt, reménytelenül magányos helyzete vonatkozásában elmondta, hogy annak idején milyen fontos volt számára az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének védelmet jelentő érdeklődése, és hogy kockázatos módon miképpen kereste a kapcsolatot a külföldi egyházakkal. Az Uniónak követi rendszere révén az eddigieknél is jobban oda kell figyelnie a magányos harcukat vívó jogvédőkre – mondotta –, mivel megítélése szerint az ismert esetekhez viszonyítva még mindig többen vannak azok, akiket az elnyomó rezsimek úgy elrejtenek és leszerelnek, hogy a világ tudomást sem szerez róluk. Képviselőnk külön is felhívta a figyelmet az olyan abszolút diktatúrákra, mint Észak-Korea, valamint a kommunista Kínára, mellyel szemben – gazdasági meggondolásból – nemegyszer még az Unió, illetve annak egyes tagországai is vétkes engedékenységet tanúsítanak.