Hírek

Az EP balliberális többsége ismét cserben hagyta az európai gazdákat! Brüsszelben változás kell!

2024. 04. 23.

Az Európai Parlament a mai plenáris ülésén jóváhagyta az intézményközi tárgyalások során létrejött megállapodást arról, hogy Ukrajna túlnyomórészt vámok és mennyiségi korlátozások nélkül hozhassa be az Unióba a termékeit további egy éven át. Győri Enikő fideszes EP-képviselő a szavazás után leszögezte: „Hiába a gazdák segélykérése, az Európai Parlament baloldali többsége újra bebizonyította, hogy Ukrajna fontosabb neki, mint az európai gazdák megélhetése. Ezzel egy Unión kívüli tagállam oligarcháinak támogatása mellett tették le voksukat, míg az európai gazdákat cserben hagyták. Mi, a Fidesz és a KDNP EP-képviselői nemet mondtunk az EP javaslatára. Nem támogatunk semmilyen megállapodást, ami a magyar és az európai gazdák érdekeivel ellentétes.”

A képviselő kiemelte: „Amíg az ukrán gabona, azon belül is a búza korlátlanul ömlik az Unióba, és nem vonatkozik rá semmilyen mennyiségi korlátozás, nem támogathatjuk a jogszabályt. Ezért a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja ma nemet mondott a javaslatra. Nem támogatunk semmilyen megállapodást, ami a magyar és az európai gazdák érdekeivel ellentétes.”

„Magyarország továbbra is kiáll a magyar gazdákért: addig tartja hatályban az egyoldalú importtilalmat bizonyos ukrán mezőgazdasági termékek behozatalára, amíg nem születik elfogadható európai megoldás. Nekünk a magyar gazdák megélhetése a prioritás” – mondta el Győri Enikő.

Háttér: 2022 júniusában az EU – Ukrajnával való szolidaritás jeleként – egy évre felfüggesztette az ukrán behozatalra vonatkozó vámokat és mennyiségi kvótákat, amelyet aztán 2023-ban további egy évvel meghosszabbított. Időközben bizonyos ukrán agrártermékek elárasztották az Ukrajnával határos tagállamokat, komoly piaci zavarokat okozva. Az Európai Bizottság négy és fél hónapra (2023. május 2-szeptember 15.) szolidaritást vállalt az öt határmenti tagállammal (HU, PL, SK, RO, BG) engedélyezve az ukrán búza, kukorica, napraforgó és repceolaj importtilalmát ezen országok területére. Ezt az intézkedést végül szeptember 15-én Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke, egyoldalú döntéssel feloldotta. Ezután Magyarország, Lengyelország és Szlovákia egyoldalú importtilalmat vezetett be, hogy megvédje gazdáikat. Most a Bizottság újabb egy évvel szándékozik meghosszabbítani az ukrán termékekre vonatkozó vámmentességet. Az új javaslat már megerősített védintézkedéseket tartalmaz, amelyeket akár regionális zavarok esetén is lehet aktiválni, illetve három termék esetében (baromfi, tojás és cukor) automatikus védintézkedéseket vetít elő. Ezen termékeknél ha a behozatal meghaladná a 2022-23. évi átlagbehozatalt, visszaállítják a liberalizáció előtti kvótákat. Az Európai Parlament néhány képviselője, köztük Győri Enikő fideszes EP-képviselő kezdeményezésére, a márciusi plenáris ülés megszavazta, hogy az automatikus védintézkedéseket a már meglevő három terméken túl (baromfi, tojás és cukor) további termékekre bővítsék ki, így a búzára, árpára, zabra, kukoricára és mézre, illetve hogy a védintézkedések aktiválásának alapját a 2021-23. évi átlagbehozatal adja, ami kedvezőbb volna a Bizottság által javasolt 2022-23.évi bázisnál. Az EP küldöttsége azonban az intézményközi egyeztetések során nem tudta megvédeni az EP mandátumát, így a búza nem került be az automatikus védintézkedések alá, illetve csak részben sikerült javítani a referenciaévet: 2021. második fele-2022-2023-as év átlagbehozatala szolgál alapul az automatikus védintézkedések aktiválásához.