Hírek

Még az unokáinkat is súlyosan eladósító baloldali törekvések nélkül kell növekednie Európának

2023. 12. 12.

Az Európai Parlament Gazdasági Bizottsága tegnap elfogadta a Stabilitási és Növekedés Paktum reformjáról szóló álláspontját. Győri Enikő fideszes EP-képviselő a szavazás kapcsán hangsúlyozta: „A baloldal minden trükköt bevetett annak érdekében, hogy a tagállamok a jövőben felelőtlenül eladósodhassanak. Az pedig külön magyar siker, hogy a Bizottság rögzítette: szigorúan az egyenlő bánásmód elve alapján tárgyal majd a tagállamokkal.”

Győri Enikő rámutatott: “Az Európai Parlament nem hazudtolta meg önmagát, és ismét túllőtt a célon. Az uniós országok gazdaságpolitikáinak összehangolásáért felelős rendszert nemzeti hatáskörbe tartozó elemekkel bővítené, az EP tehát újra a lopakodó hatáskör bővítéshez folyamodna. A államháztartás fenntarthatóságát minden tagállamnak biztosítania kell. Ebben nincs helye egy politikai testület hatalmi törekvéseinek. Ezért az EP javaslatcsomag három jogszabályából csak egyet lehetett teljes egészében támogatni.”

„Nem vitatjuk: a gazdasági kormányzás reformjára szükség van. Összességében bizakodó vagyok, hogy az intézményközi egyeztetések során a tagállamok nem hagynak teret az EP túlkapásainak. Ebben az esetben valóban egy objektív célértékeken és egyenlő bánásmódon alapuló, a felelős államháztartást szolgáló szabályozási rendszer jöhetne létre.”

Háttér: A Bizottság 2023. április 26-án adta ki javaslatát az uniós gazdasági kormányzás reformjáról. A javaslatcsomag egy új preventív ági rendeletből, a korrektív ági rendelet módosításából és a költségvetési keretrendszerről szóló irányelv módosításából áll, amivel az 2011-es Stabilitási- és Növekedés Egyezmény (SNE) szabályait gondolják újra. Az SNE célja, hogy az Európai Unió országai szilárd államháztartási gazdálkodást folytassanak. A megelőző ági rendelet célja, hogy bizonyos paramétereket határozzon meg a tagállami költségvetési tervezéshez, így középtávon biztosítva a szilárd költségvetési politikát a normál gazdasági időszakban. A kiigazító ág pedig azért felelős, hogy amennyiben elszáll a költségvetése egy tagállamnak, megfelelő szakpolitikai intézkedéseket fogadjon el a túlzott hiány (és/vagy adósság) kiigazítására.