Magyarországnak megint igaza lett

2023. 11. 22.

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén a képviselők zárószavazást tartottak a 2024. évi uniós költségvetésről. A szavazás eredménye igazolta, Magyarországnak megint igaza lett: megoldható a 2024-es uniós költségvetés finanszírozása a többéves pénzügyi keretterv módosítása nélkül is. Az EP baloldala is megszavazta az éves költségvetést, pedig korábban kötötte az ebet a karóhoz, hogy a többéves uniós pénzügyi keret több 10 milliárd eurós bővítése nélkül nem fogja azt elfogadni. Mégis ma az EP többsége, így az euró- és dollárbaloldal is elfogadta: ha az Ukrajnának kondíciók nélkül odaígért, háborúra költött eurómilliárdokat kiveszik a képből, a többéves pénzügyi keret köszöni, működik és jól van.

Deli Andor, a Fidesz EP-képviselője plenáris felszólalásában elmondta: a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben pont a kiszámíthatóság került veszélybe azzal, hogy a parlament baloldali többségének az eredeti tárgyalási pozíciója az éves költségvetés elfogadását a többéves keretköltségvetés felülvizsgálatához kötötte. A képviselő szerint a tárgyalások során Magyarország álláspontja végig az volt, hogy az éves költségvetés nem lehet túsza a MFF felülvizsgálatának. A tény, hogy a tárgyaló feleknek végül a szokásos határidőben sikerült megállapodnia a 2024-es költségvetésről bizonyítja, hogy a magyar álláspont volt a helyes – a parlament baloldali nyomásgyakorlási taktikája pedig elbukott.

Deli Andor kiemelte: jövő évi költségvetés megszavazása annak a biztosítéka, hogy az európai gazdaság számára fontos uniós források, mint amilyen az agrártámogatások vagy a kohéziós eszközök, folyósítása változatlanul biztosított lesz a következő évben is.

Magyarország miniszterelnöke – a tagállamok többségével együtt – többször kinyilvánította: az Európai Bizottság többéves pénzügyi keretterv felülvizsgálatára vonatkozó javaslata kidolgozatlan, komoly tárgyalásra alkalmatlan. A Magyar Kormány erről a magyar polgárok véleményét is kikérte. A szuverenitásunk védelméről indított nemzeti konzultáció része az uniós költségvetés és Ukrajna támogatásának kérdése is. Brüsszelből úgy kérnek Magyarországtól további hozzájárulást, hogy hazánk jó ideje nem kapja meg a neki szerződés szerint járó uniós pénzeket. Az Európai Bizottság eközben további 50 milliárd euróval akarja támogatni Ukrajnát. Mivel ez az összeg a jelenlegi uniós költségvetésben nem áll rendelkezésre, a tagállamoktól akarnak plusz forrásokat kicsikarni.