Hírek

Rendezzék végre a koszovói szerbek helyzetét!

2023. 10. 04.

Az Európai Parlament plenáris ülésének napirendjén szerepelt az elmúlt hetek koszovói történéseinek értékelése. Deli Andor, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában rámutatott: a közelmúlt tragikus eseményei igazolják, hogy a lehető leggyorsabban megoldást kell találni a Koszovóban élő szerb közösség helyzetére. Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke kiemelte: Európának mindent meg kell tennie a Nyugat-Balkán stabilitásának és békéjének garantálásához, ehhez pedig kulcsfontosságú a térség országainak integrációja.

A vajdasági származású képviselő kiemelte: „Szükség van egy elfogulatlan és alapos vizsgálatra, ugyanakkor ezek az események csupán tünetei egy sokkal mélyebb problémának, ami nem más, mint a koszovói szerb közösség egy évtizede megoldatlan helyzete. A Szerb Önkormányzatok Közösségének létrehozásával egy lehetséges megoldás már a 2013-as ún. Brüsszeli megállapodás óta adott. Emellett számos nemzetközi egyezmény nyújt keretet a különleges közösségek helyzetének kezelésére, amelyek az európai integráció folyamatában is nélkülözhetetlen koppenhágai kritériumok részét képezik.” „Minden jogi elem, valamint az európai és amerikai közvetítők politikai hajlandósága adott, így egy évtized után a pristinai kormányzatnak is meg kell tennie a szükséges lépéseket.” – zárta felszólalását Deli.

Gál Kinga a vita kapcsán hangsúlyozta: ahhoz, hogy a Nyugat-Balkán stabilitása megmaradjon, el kell kerülni az észak-koszovói helyzet eszkalációját és a Belgrád és Pristina közötti politikai párbeszéd befagyását. „Ezt csak úgy lehet elérni, ha a koszovói szerbek biztonságban érzik magukat hazájukban, ezért el kell kerülni minden további feszültségkeltést. A magyar álláspont a kezdetektől fogva világos: mindent meg kell tennünk a Nyugat-Balkán békéjének garantálásához, a térség országainak, így a kulcsország, Szerbia integrációjának előmozdításához” – húzta alá Gál Kinga.