Hírek

Alternatív valóságban él Brüsszel az energiapolitikát illetően

2023. 09. 07.

Az Európai Parlament Ipar, kutatás- és energiaügyi (ITRE) szakbizottsága ma megvitatta az európai energiapolitika eredményeit.  A vita során az Európai Bizottság pozitívan minősítette az energiaválság eddigi kezelését. Az Európán eluralkodó gazdasági recesszió és a zuhanó ipari termelés azonban más képet mutatnak. „Bebizonyosodott, hogy Brüsszel a felelősség vállalása helyett inkább egy alternatív valóságban fogalmazza meg gondolatait” – emelte ki Gyürk András, a Fidesz EP-képviselője.

A megfizethető energiához való hozzáférés biztosítása az Európai Unió és a tagállamok egyik legfontosabb feladata. Ebben Brüsszel kudarcot vallott. Az Európai Bizottság meggondolatlan döntései és elhibázott szankciós politikája hektikus ármozgásokat idéztek elő az energiapiacokon, ami megemelte a rezsiszámlákat és aláásta a befektetési bizalmat.

Európa hétszer annyit fizet a földgázért, mint az amerikaiak és háromszor annyit az áramért, mint a kínaiak. Emiatt az Európai Unió versenyképessége soha nem látott szintre romlott le. Ennek ellenére a Bizottság kitart eddigi politikája mellett, sőt követeli a családokat védő intézkedések, így a rezsicsökkentés, eltörlését is.   

„Nyilvánvalóvá vált, hogy a bürokraták a felelősségvállalás helyett inkább a Berlaymont-palota alternatív valóságába menekülnek. Azonban a jövő évi európai parlamenti választásokon a polgárok egyértelmű véleményt mondhatnak Brüsszel energiapolitikai teljesítményéről is” – hangsúlyozta Gyürk András