Hírek

Ellen kell állni a baloldal nyomásának ahhoz, hogy meg tudjuk fékezni az inflációt és Európa eladósodását

2022. 02. 15.

Az Európai Parlament a tegnap esti plenáris ülésén értékelte az Európai Központi Bank (EKB) 2021. évi tevékenységét. Győri Enikő, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában elmondta: „Az EKB feladata, hogy ne szabaduljon el az infláció; az árak kordában tartásával járulhat hozzá a kedvező beruházási környezethez.”

A képviselő figyelmeztetett: résen kell lenni, mert az élelmiszer-, de különösen az energiaárak folyamatosan nőnek. „A brüsszeli energiapolitika felfelé hajtja az árakat, a zöldítés árát az emberekre, a családokra hárítva: Az ideologikus megközelítés hitelteleníti az egyébként oly fontos zöldpolitikát. Reménykedem, hogy a józan ész diadalmaskodik az EKB-ban. Kérem Lagarde asszonyt, hogy álljon ellen a baloldali nyomásnak: a zöldítés nem a központi bank feladata” – mutatott rá.

A képviselő arra is emlékeztetett, hogy jól meg kell választani azt a pillanatot, amikor visszatérünk a válság előtti szabályokhoz a monetáris és a fiskális politikában: „Egyesek már most állandósítani kívánják a helyreállítási alap egyszeri megoldását, vég nélkül eladósítva az Uniót. A baloldal mindig más pénzét szereti költeni. Bár a lazítást helyesnek tartom a gazdasági helyreállításhoz, nem élhetünk örökké a jövő generációk terhére. A fiskális szabályokat is ennek szellemében kell kiigazítani, szigorúan az összes tagállam részvételével.”

Végezetül a képviselő – utalva a baloldal genderideológiai támadásaira – azt kívánta Lagarde elnök asszonynak, hogy Európa legjobb pénzügyi szakembereivel dolgozhasson együtt, függetlenül attól, hogy azok férfiak vagy nők.