Rossz irányba halad Brüsszel klímavédelemben!

2021. 11. 24.

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén vitázott az ENSZ glasgow-i éghajlatváltozási konferenciájának (COP26 Klímacsúcs) eredményeiről. Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője rámutatott: annak ellenére, hogy az EU a világ teljes károsanyag-kibocsátásának 9%-ért felel, mégis az Európai Bizottság tenné a legnagyobb vállalásokat. A polgárokat és a családokat terhelő karbonadó bevezetéséről szóló jogszabálytervezet elviselhetetlen terheket jelent és az Unió versenyképességére is veszélyes.

Globális szinten, csak közösen fellépve, együtt lehetséges felgyorsítani a klímavédelmi folyamatokat. A Bizottság azonban drasztikus lépést akar keresztülvinni az uniós tagállamokban: a gépkocsi- és lakástulajdonosokat akarja megadóztatni, ami a rezsiárak jelentős emelésével jár, így vállalhatatlan terheket ró a polgárokra” – emelte ki. „A jogszabály-tervezet a – Bizottsági keretezése ellenére – elfogadhatatlan klímaadónak, ami ráadásul az EU versenyképességét is veszélyezteti.

„Nem hagyhatjuk, hogy a klímavédelem oltárán polgáraink teljes mértékben kiszolgáltatottá váljanak a magas áraknak, miközben globális partnereink kötelezettségvállalásaikban jóval kevesebbet tesznek környezetünk megóvásáért!”  – zárta felszólalását Tóth Edina.